Japan

Tokyo

In 2018 besloten we een reis te maken door Japan. Deze bestemming stond al lang op onze bucketlist en we konden deze droomreis nu waarmaken. Omdat we wisten dat Japan een intensieve reis zou worden en we ook graag de Filipijnen we eens wilde bewonderen, besloten we een ticket van Amsterdam naar Tokio te boeken voor de heenreis en een ticket van Manila naar Amsterdam voor de terugreis. In totaal waren we 41 dagen in Japan en 22 dagen op de Filipijnen. Lees snel verder om erachter te komen wat je écht niet mag missen tijdens je reis door Japan.

Op 26 november 2018 was het zo ver, bepakt vertrokken we richting Schiphol waar we eerst naar Londen Southend vlogen en na een (iets te) korte tussenstop direct door naar Tokio. Eenmaal beland op de enorme luchthaven in Tokio (Narita) waan je je direct in een andere wereld. Ik herinner me nog dat ik allerlei luiden geluiden om me heen hoorden, omroepen, arriverende metro’s enzovoort. We pakten de metro richting het centrum om vervolgens het laatste stuk te lopen naar ons hostel. We verbleven in Oak Hostel Fuji, iets buiten het centrum van Tokio. Na ongeveer een klein uurtje bereikten we ons hostel, gezien het tijdsverschil en de jetlag voelde alles nog een beetje wazig en onwerkelijk. De eerste avond hebben we wat rondgelopen in de buurt van Senso Ji Temple. Dit is een van de bekendste tempels in Tokio. Om gelijk in het diepe te springen hebben we via een vending machine ons eten besteld in een heel klein ramen restaurant, het eten was super goedkoop en echt heerlijk! De eerste nacht was een drama, het tijdsverschil hakte erin, het heeft ongeveer 2 nachten geduurd voor ik redelijk gewend was aan het tijdsverschil en niet meer continu wakker werd. In totaal verbleven we één week in Tokio. Ik zal kort de, voor mij mooiste, herinneringen en bezienswaardigheden toelichten:

Akihabara! Dit is het metropool voor games en manga. Ik heb Akihabara ervaren als het tofste deel van Tokio, ik was verbaasd over de mensen die er rondliepen. De werkende mannen in pak die zich vol lof storten op een onzinnig spel.

Kawaguchiko

Onze tweede bestemming was Kawaguchiko, oftewel het stadje waar de prachtige berg Mount Fuji ligt! Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik deze prachtige berg in mijn vizier kreeg vanuit de bus. Hoe vaak heb ik deze berg wel niet op foto’s voorbij zien komen, in boeken, verhalen, posters, schilderijen. En nu zag ik hem met mijn eigen ogen. We namen een touringcar vanuit Tokyo welke rechtstreeks naar een busstop in Kawaguchiko reed. De tickets vielen mee, zeker voor de tijd dat we in deze bus zaten, we betaalden ongeveer twintig euro per persoon. Totaal verbleven we drie nachten in een hostel welke we hadden geboekt via Airbnb. Het dorpje zelf is niet erg groot en je moet geluk hebben met het weer. De eerste dag hebben we twee fietsen geleend bij ons hostel en zijn we een stuk gaan fietsen, rondom Lake Kawaguchiko en natuurlijk naar de wereldberoemde Chureito Pagoda. Helaas verschenen er rond het middaguur wolken voor de pagoda waardoor het zich minder scherp was, desalniettemin was dit een ware droom die uitkwam. Dé prachtige pagoda op de foto zetten met Mount Fuji op de achtergrond, wat wil je nog meer!?

Het dorpje zelf was erg klein en er was slechts een klein winkelcentrum in de buurt. Hier zat een grote supermarkt, een Daiso winkel (100 Yen store), een ijswinkel en nog wat winkeltjes. Ook zit er een sushibelt restaurant die, gezien de prijs, ook van prima kwaliteit is! Totaal verbleven we dus 3 nachten, we hadden 2 goede dagen en 1 slechte dag, het regende toen de hele dag en de berg was plotsklaps ‘verdwenen’ in de mist. Bij slecht weer ben je wel echt beperkt in dit stadje. Gelukkig hadden we een fijn hostel met hangmatten, boekje erbij en je vermaakt je wel. ’s Avonds zijn we een hapje gaan eten bij Tetsuyaki, een heerlijk klein familie restaurantje dat we tegenkwamen op Tripadvisor, ontzettend lieve mensen die hart hebben voor hun zaak en je met een glimlach bedienen. Engels praten konden ze niet maar met plaatjes en handen en voeten kom je er gemakkelijk uit. Dit restaurantje raad ik zeker aan als je in de buurt bent! Al met al is het een geweldige ervaring om Mount Fuji in het echt te mogen bewonderen, plan hier een paar dagen voor, mocht je slecht weer hebben en je bent er slechts één dag dan is dat nogal zonde.

Nara

Na Mount Fuji vervolgde we onze reis naar Nara, dit plaatsje staat bekend om alle wilde herten die er rondlopen, het zijn er duizenden! We verbleven wederom in een hostel, we hadden een privé slaapkamer, de douches deelde je met de overige gasten. Over het hostel waren we niet erg lovend, het was erg ver lopen vanaf het treinstation en het was oud, kraakte en niet altijd even schoon. Een pluspunt was dat je, bij het openen van de gordijnen, ’s ochtends al de hertjes voor de deur zag staan. Ons hostel heette: The Deer Park Inn. We verbleven vier nachten in Nara, wat achteraf gezien ietwat lang was, het stadje is niet groot dus je kan er makkelijk een dagje naartoe gaan en eventueel één nacht overnachten. We bezochten The Great Buddha Hall, een massief gouden Buddha is hier te bewonderen, een echte toeristen trekpleister maar zeker de moeite om te bezoeken als je in de buurt bent. Hetgeen waar ik toch wel het meest van genoot waren alle beleefde hertjes die er rondliepen, koop een pakje koekjes bij een vrouwtje en de beestjes buigen beleefd naar je als ze zien dat je eten hebt. Pas op: de mannetjes kunnen agressief zijn en je gaan duwen. Ook leuk om te bezoeken is Naramachi; een oud Japans huis waarin ze verschillende lesjes gaven zoals tekenles. Het bos is prachtig. Hier kun je verschillende tempels en hertjes bewonderen, als je de tijd hebt ben je hier zeker ruim een halve dag zoet! Het dorpje is verder klein, verwacht er niet teveel van. Er zijn wat restaurantjes en winkeltjes maar daar blijft het bij.

Kashihara

Na de dagen in Nara vertrokken we met het openbaar vervoer naar Kashihara. We wilden hier graag verblijven om even bij te komen in een wat luxer hotel; Candeo Hotels en om te wandelen in Yoshinoyama. Kashihara zelf is klein, heel klein. Maar we vonden het prettig om een paar dagen te vertoeven in een spa hotel. Het hotel heeft op de bovenste verdieping een sauna en zwembad (zowel binnen als buiten) mannen en vrouwen gescheiden. Ook is de ruimte voorzien van kaptafels en allerlei lekkere crèmes en gezichtsreinigers. Heerlijk om jezelf even op te frissen na een lange wandeling. We verbleven hier twee nachten en dat was zat. We hebben één dag uitgetrokken om een wandeling te maken in Yoshino, te bereiken met de metro vanaf Kashihara. Hier bezochten we de meest prachtige (oude) tempels en Shrines. een van de tempels die tijdens de wandeling te bewonderen is gebouwd in het jaar 1103! Het was heerlijk rustig toen wij onze wandeling maakte. Normaliter kun je met een kabelbaan naar boven maar deze was, in de tijd dat wij er waren, niet in gebruik. Te voet ben je zeker wel een paar uur zoet in dit gebied en onderweg kom je de meest prachtige dingen tegen. Kashihara is op zichzelf niet bijzonder en erg klein maar als je van wandelen houdt dan raad ik zeker aan om een bezoekje te brengen aan Yoshino.

Koyasan

Na Kashihara vervolgde we onze reis naar Koya-san. Een piepklein plaatsje in de bergen. Dat hebben we geweten, ondanks de reistabletjes zaten we bijna drie uur kotsmisselijk in de bus die ons naar boven bracht. Omdat de bus continue rondjes omhoog reedt werden we erg misselijk en zaten we met een lijkbleek gezicht in de bus hopend dat de we snel op de bestemming aan zouden komen. We verbleven in het Koyasan Guesthouse Kokuu. Een klein hostel waar je je eigen kabine hebt en de douches deelt met iedereen in het hostel. Het dorpje zelf is klein, heel erg klein. Een van de dingen die ons goed is bijgebleven is het ochtendgebed in Okunoin. We zijn om 06:00 uur ’s ochtends opgestaan om het ochtendgebed van de Monniken bij te wonen, dit vond plaats in het Mausoleum van Kobo Daishi. Dit ligt op een enorme begraafplaats in Koyasan. De legende vertelt dat Kobo Daishi niet gestorven is maar in een constante staat van meditatie verblijft. Elke ochtend van 05:00 tot 07:00 uur doen de monniken hier hun ochtendgebed. Op de ochtend dat wij er waren zaten er drie monniken in deze enorme ruimte en lazen allen een (voor ons totaal onverstaanbaar) gebed voor. Het waren constante lage klanken. Ze waren zelf zo constant dat we even gingen twijfelen of het geen geluidsopnames waren die we hoorden. Het was prachtig om dit een keer van zo dichtbij mee te maken. We konden plaatsnemen achterin en ongestoord naar buiten lopen tijdens het gebed. Vervolgens liepen we in de sneeuw weer terug over deze enorme begraafplaats, Ukunoin Cementery. Koyasan bestaat uit verschillende pagoda’s en tempels; Konpon Daito, Dai-mon gate en Kongõbu-Ji. We verbleven drie nachten in Koyasan. Het bleek al snel dat dit, ook gezien de koude temperaturen, erg lang was. Aan één nachtje in Koyasan heb je genoeg tijd om alles te zien. Er is maar één klein supermarktje en slechts een paar kleine restaurantjes op loopafstand van het hostel. Desalniettemin was het mooi om ook een keer zoiets mee te maken, tussen alle drukke steden door.

Osaka

Na Koyasan hadden we weer een drukke stad voor de boeg; Osaka. Dit was een stad waar ik ook ontzettend naar uitkeek. We verbleven in twee verschillende hostels. Het eerste hostel waar we de eerste dagen verbleven was Drop Inn Osaka. Een prima hostel met kleine kamers, je deelt deze totaal met zijn zessen. De douches waren prima en er was een enorme keuken met een relax ruimte waar je zelf eten kon maken. Een van de eerste dagen kochten we de welbekende Japanse cheesecake; Rikuro’s Cheesecake in het winkelcentrum bij het station van Osaka. Deze cheesecake is super zacht en ‘jiggly’. Echt een aanrader om te proberen als je in Osaka bent! We aten een van de bekende Japanse specialiteiten; Okonomiyaki. Dit is een mix van ei, groenten en de keuze uit vlees/vis. Deze bak je zelf op de plaat, het restaurant waar wij deze specialiteit nuttigde heet: Tako-Hachi.

Osaka staat bekend om zijn bruisende en kleurrijke straten die beladen zijn met eettentjes. Sushi, Okonomiyaki, ebi tempura, ramen, je kunt het je zo gek niet bedenken of het is er. Mede door de gezellige drukte en de kleurrijke en beweeglijke kreeften die aan de buitenkant van restaurantjes hingen was Osaka een van mijn favoriete steden in Japan.

We bezochten het aquarium in Osaka, een goed onderhouden aquarium met een diversiteit aan grote en kleine vissoorten.

Favoriete spots:

 • Den Den town: Het ‘mini’ Akihabara van Osaka;
 • Glico Sign;
 • Shisekai: eten, eten en nog eens eten;
 • Kuromon Market: heerlijke sushi en diverse Japanse specialiteiten;
 • Nambayasaka Shrine;
 • Shitennõ-ji: tempels en pagoda’s;
 • Tennoji Zoo: voor een prikkie naar de dierentuin;
 • Yamatoya: een van de heerlijkste en gezelligste restaurantjes in Osaka (let niet op het uiterlijk en de inrichting);

Kobe

Na Osaka reisde we door naar Kobe, een klein uurtje met het openbaar vervoer. We verbleven in een hostel; Minato Hutte. We waren hier o.a. met eerste en tweede kerstdag. Kobe staat bekend om zijn wereldberoemde Kobe Beef, heerlijk zacht rundvlees. Kobe beef wordt in verschillende Japanse steden verkocht en aangeboden als ‘real Kobe beef’ maar voor de puurste variant moet je toch echt in Kobe zijn. Het was een zoektocht naar een restaurant waar ze een betaalbare variant verkochten; het vlees is namelijk helemaal niet goedkoop en met nog vele weken reizen in het vooruitzicht wilde we niet te duur uitpakken. uiteindelijk lukte het ons om bij een prachtig restaurantje op de vierde verdieping te lunchen.

Favoriete spots:

 • Ravo Bake Coffee: heerlijke koffie bij een hip koffietentje;
 • Herbal House: een toeristisch winkeltje op de berg waar je met de kabelbaan komt;

Himeiji

Na Kobe reisde we met het openbaar vervoer naar Himeji. Met de trein is het ongeveer 1 uur reizen naar deze stad. Himeji is een klein stadje, vergelijkbaar met Kobe maar wel iets kleiner nog. Ook deze stad bestaat uit meerdere mooie natuurplekken waar veel mooie (oude) tempels te bewonderen zijn. We bezochten de Engyoji tempel. Hier kon je naartoe met een kabelbaan, vanaf het centrum in Himeji neem je een bus die naar het begin van de kabelbaan rijdt. Je kunt gemakkelijk een combinatieticket kopen voor zowel de bus als de kabelbaan. Himeji Shi is hier ook te bezoeken. Het is een prachtig uitgestrekt gebied bovenin de bergen. Sommige tempels zijn gratis te bezoeken en te bekijken. Himeiji heb je in twee dagen goed kunnen beleven en zien, het kasteel is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. De binnenkant is niet persé heel bijzonder, het gaat vooral om de buitenkant van het kasteel welke erg mooi is. Tijdens ons verblijf in deze stad zijn we ook naar de bioscoop geweest. Dit was een leuke ervaring omdat de bioscopen in Japan erg groot en schoon zijn. Een ticket kost veel minder dan in Nederland wat het ook erg aantrekkelijk maakt om tijdens een koude of natte dag een film te kijken. De films zijn Japans gesproken en Engels ondertitelt.

Favoriete spots:

 • Himeji Castle
 • Himeji Shi

Kyoto

We verbleven in een hostel genaamd Len Kyoto Hostel. We hadden weliswaar een privékamer, de badkamer deelde je met je mede gangbewoners. Het hostel was netjes en schoon. Wel stond er middenin onze kamer een enorme brandtrapinstallatie waardoor we onze koffers niet neer konden zetten. Wij verbleven in Kyoto tijdens oud- en nieuw 2018/2019. Kyoto staat bekend om Gion, Geisha’s en wederom mooie tempels. We bezochten er een hoop tijdens de dagen dat we hier verbleven. De Fushimi Inari Taisha is voor toeristen geen onbekende hotspot evenals de wereldberoemde Golden Temple. We bezochten beide plekken. Omdat we tijdens de feestdagen in Kyoto verbleven was het overal erg druk en dus lastig om mooie foto’s te maken waarop nauwelijks onbekenden mensen stonden. De rijen waren eveneens langer door de drukte omdat Japanners tijdens oud- en nieuw allen een wens komen doen bij tempels voor het nieuwe jaar. Tijdens ons verblijf was er een tentoonstelling van de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama. We bezochten haar tentoonstelling in het Forever museum of Contemporary art in Gion.

Favoriete spots:

 • Gion;
 • Golden Temple;
 • Fushimi Inari Taisha;
 • Forever museum of Contemporary art in Gion.

Nagoya

Helaas, onze laatste bestemming in Japan; Nagoya. We kozen Nagoya ook vooral omdat het een handige stad was om vandaan te vliegen. We vlogen vanaf Nagoya namelijk richting de Filipijnen. Nagoya is een klein stadje waar je met twee dagen ongeveer doorheen bent. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je er in de buurt bent. Wij verbleven er iets langer dus we hebben de dagen wat rustiger ingepland. We verbleven in een hotel genaamd: Nishitetsu Inn Nagoya Nishiki. Een schoon, basic hotel met alle benodigde voorzieningen. Onze laatste avond sloten we hetzelfde af als onze eerste dag in Tokyo, eten bij Midori Sushi. De allerlekkerste sushi die ik ooit in mijn leven heb gegeten. En wat een vriendelijke service. We werden weer vrolijk onthaald toen we dit restaurant binnenstapte. Anders dan de Midori Sushi in Tokio, is dit restaurant gevestigd in het grootste winkelcentrum in Nagoya. Ook dit keer waren wij niet de enige die hier wilden eten dus het duurde even voor we naar binnen konden. Ondanks de ietwat lange zit was het ook dit keer weer het wachten waard.

Favoriete spots:

 • Midori Sushi;
 • Miyamoto Munashi (Thais restaurant; heerlijk!);

Ik heb nog nooit zoveel heimwee gehad naar een land nadat ik weer terug was op eigen bodem. Ik denk en kijk nog wekelijks terug op deze prachtige reis die we hebben gemaakt door Japan. Ik denk dat wij met een paar jaar zeker terug zullen gaan om de ‘bovenkant’ van Japan ook te ontdekken. We zijn ontzettend verrast door de gastvrijheid, de vriendelijkheid, behulpzaamheid, het eten en de enorme cultuurshock. Wat is Japan een prachtig en veelzijdig land; natuur, sky scrapers, eeuwenoude tempels en moderne shopping malls. We hebben genoten van de mensen, het eten en de hilarische game stations die om elke hoek van de straat zaten. Neem genoeg geld mee als je naar Japan gaat maar het is zeker niet zo duur als iedereen zegt. Als je het niet erg vindt om in hostels te slapen, en niet elke avond een biertje wilt drinken dan is Japan zeker goed betaalbaar. Het eten is absoluut niet duur, alcohol over het algemeen wel; dit kan je reis dus duurder maken. Als je van te voren je hotels/hostels boekt dan zijn de prijzen prima te doen. Als je niet in hostels wilt verblijven dan is het inderdaad duurder. Houd er rekening mee dat de meeste hostels echt prima zijn, je ook een privékamer kunt boeken en het er altijd schoon is.

Arigatõ!

Reistijd:
Gemiddeld elf uur vanaf Schiphol Amsterdam, bij een rechtstreekse vlucht
Valuta:
Japanse Yen
Tijdsverschil
:
In Japan is het 7 uur later dan in Nederland